Ramazan Ayı Beslenme Önerileri
06 Mayıs 2020

 

    Ramazan ayında uzun süre aç kalmak, beslenme saatlerinin değişmesi, hareket azlığı gibi nedenlerle beslenme ile ilgili problemler yaşanabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı sıralayacağımız bilgilere dikkat edilmesi ramazan ayının beslenme problemleri yaşamadan geçirilmesinde faydalı olacaktır:

1- Oruç tutarken ihmal edilmemesi gereken öğün sahur yapmaktır. Sahur için doyurucu, tok tutan gıdalar tercih edilmelidir. Sebzelerle hazırlanan omlet pratik bir çeşittir. Sahur, kahvaltı öğünü gibi düşünülebilir.

2- İftar için düşünecek olursak gün boyu aç kalınacağı için aşırı yemek yemeden kaçınılmalı, yavaş sindirilen düşük glisemik indeksli dediğimiz kan şekerimizi yavaş yükselten tahıl ürünleri, kuru bakliyatlar, salata gibi gıdalara yer verilmelidir.

Çorba ve salata ile başlanarak en erken 10 dk aradan sonra ana yemeğe geçilmelidir.

3- İftar öğününden ortalama 1-1.5 saat sonra bir ara öğün yapılabilir. Bu öğünde meyve ve kabuklu kuru yemişler bir alternatiftir. Sütlü tatlı ya da dondurma çok sık olmamak koşulu ile tercih edilebilir. Hatırlamakta fayda var: uygun miktar her zaman önemlidir.

4- İftarda tüketilen gıdaların pişirilme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Yemeklerin, sıvı yağlarla (örneğin: zeytinyağı) az uzlu olarak haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi yöntemlerle hazırlanması faydalı olacaktır.

5- Su tüketimi başka önemli bir konudur. Sahurda 4-5 bardak, iftarda 4-5 bardak olacak şekilde (1.5- 2 lire) su içilmelidir.

6- Bu ayda yemeklerin hızlıca yenilmesinden dolayı sindirim güçlüğü yaşanabilir. Günde 1 şişe maden suyu (limon katılarak) içilmesinde fayda görülebilir.

7- Diyabet gibi kronik hastalığı olanların oruç tutmaları doktorunun onayı ve hastalığının durumuna bağlıdır.

 

                     Diyetisyen Gaye YILMAZTÜRK ÇİNGAY